Vinnare i striden förlorar under tiden

Trädgårdsmästare Bengtsson en annars så oklanderlig man är död. Det är inte hädangången som är klandervärd, utan stadiet av förfall han försatt sin trädgård med formskurna cypresser och granar som i årtionden tålmodigt skulpterats till bonsaiträd. Han hade figurerat två gånger i Gotlands Allehanda. 16 maj 1972, en artikel om de orkidéer han odlade i fel växtzon. Illvilliga rykten från granne lät påskina att förtjänsten inte låg hos mannen utan i de nedgrävda värmeslingorna. 23 juni 1985, en notis om det egensnickrade växthuset där han bjöd journalisterna på vindruvor och hembrygd hallonlikör. Hembränt och solmogna körsbärstomater skvallrade Andersson till alla som orkade höra. På en svartvit bild kan man se dennes hand omfamna en kratta, den han senare sopade ner spaljéerna med. Ingen visste hur striden mellan trädgårdsmästare Bengtsson och bagare Andersson hade börjat. Det kunde ha varit 14 januari 1949, dagen då Arne Bengtsson trolovade sig med klintetösen fröken Cecilia Lindnäs. Erik Andersson kontrade med att förlova sig med änkan Daga Bekker två veckor senare.
Alla visste att Cecilia och Erik var ämnade för varandra, men hon påstod för sin nya väninna Daga att han bara hade varit ett tidsfördriv. Han ägde en bil och kunde köra dem till dansen där hon senare mötte den löftesrike Arne. Och som det var blev männen grannar och fruarna bästa väninnor. Männen undvek varandra i största mån, men hälsade civiliserat genom att lyfta på hatten. Kvinnorna bjöd varandra på kaffe, medan männen utbytte svarta blickar under luggarna. Inte ens redskap torde de låna av varandra, så misstänksamma att den andre skulle ta något olovandes. Arne hade ju stulit Cecilia från Erik.
Daga försvann tre år senare, och den som höll inne med svaret var Erik. Hon lämnade en handskriven lapp under den grötvarma tallriken. Hon hade fått nog av att vara den andra kvinnan, anförtrodde han Cecilia en varm sommarkväll. ”Vem var den andra kvinnan?” frågade hon. ”Det vet du nog”, svarade han och lade sin hand på hennes. ”Vad ville han?” frågade Arne som sett krokodiltårarna genom köksfönstret medan han höll deras nyfödda flickebarn i famnen. ”Åh, han var ledsen för att Daga har lämnat honom. Stackars man.”
Arne var fast beslutsam att hålla Erik vid tomtgränsen. Inget mera hattlyft vid möte. Bara en bister blick framåt. Arne visste att Cecilia inte var nöjd. Han hade skapat ett drömhem, men ett hem där varje kvist och ogräs var en inkräktare, där dagarna gick åt till att tukta gården och krusa gången vid sidan om jobbet som landskapsarkitekt. Inget som inbringade inkomst värdig Cecilia. Bagare Andersson köpte ett konditori, ett café och blev limpleverantör från Fide i söder till Fårö i norr. Han smörjde både kråset och huset, men hade ingen hustru att dela det med. Cecilia var inte längre lika vacker och hullfast, men Erik ville ha det han inte kunde få.
Ett fel i en tomtritning blev upptakten till ett storartat bråk. Andersson ville ha ett vitt staket runt den nya tomtgränsen, men Bengtsson ville inte att hans etablerade och prisbelönta växter skulle offras vid den nya gränsdragningen. Andersson var obeveklig och så även Bengtsson. Den ene uppförde och den andre rev. Den förste förgiftade den andres snöbullsbuskar. Vedergällningen, råttgift, hälldes i Anderssons brunn. Ingen polisanmälan gjordes och därför blev det inte heller ett avslut på Fidefejden. Innan Cecilia försvann för gott drog hon ett vitt streck där tomtgränsen egentligen skulle gå, några meter upp mot bagarens hus, men han hade redan beställt några hundra meter plank och dessa skulle användas ner till minsta fiber. Arne stal ju Cecilia, så några kvadratmeter mark kunde han ändå unna sin försmådda granne.
Ingen vinnare finns kvar att beskåda den nya gränsen, mer än en mossig gravsten några hundra meter bort. ”Dog i strid.” står det på trädgårdsmästare Bengtssons grav, striden som berövade honom allt han höll kär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: