Dubbelliv

Skolrektorn klappar händerna för att påkalla lärarnas uppmärksamhet inför höstterminens skolstart. Han står framför sin personal iklädd badtofflor, solblekta badbyxor och ett linne som det står ”Welcome to Paradise” på. Saga fnissar av åsynen och får ett femtontal ilskna blickar mot sig. Hur vågar hon störa?
”Låt mig presentera Erik Svensson, vår nya matematiklärare som även tar över 9B.” Applåderna smattrar i luften och ett sorl av lättade röster hörs från kollegiet. 9B var utan konkurrens skolans besvärligaste klass. Huvudpersonen Erik verkar ta det med ro. Han kliar sig i skäggstubben och ser nyvaknad ut, som om han har sovit i sin bruna manchesterkavaj med armbågslappar och sedan glömt dra en kam genom håret. Saga sänker blicken. Det hon hade sett framkallade gamla minnen som hon inte ville återuppleva. En bedjande hundvalp var vad han var. En som inte kunde gå i koppel, som smet och hittade ny dagmatte och bara återvände hem för kärlek och omvårdnad.

Saga ser fram emot sin nya klass, men inte hade hon skulle dela den med NO-läraren Per-Ove som verkade ha blivit kär i henne över sommarlovet, efter att han hade separerat från sin före detta sambo. Rektorn höll inte med om att det skulle kunna leda till samarbetssvårigheter. Han hade specifikt bett om att få jobba just med henne.
Erik står vid dörren till sitt klassrum och letar efter sina nycklar. Något ljushuvud i 9B hade stulit knippan från honom i ett obevakat ögonblick. Ändå står han kvar och gräver i sina kavajfickor vars sömmar hade släppt och såg ut som två ledsna, slokande valpöron. Hon klappar honom tröstande på axeln. ”Det är deras sätt att välkomna dig. Jag går och hämtar Mats.” Erik står kvar och stirrar på den stängda dörren där det tränger igenom högljutt fnitter och musik.

Per-Ove springer ifatt Saga som är på väg mot kopieringsrummet. ”Vi måste träffas och prata om klassen. Över ett glas vin kanske?” Hon låtsas som om hon inte hör och utan att se sig för går hon rakt in i Erik som tappar sina matematikböcker som han staplat upp i sin famn. Hon böjer sig ner för att hjälpa honom.

”Hej!” Hon ser rakt in i hans gröna ögon, som har svaga stänk av gult i sig. Det är något vilt och otämjt med honom. För ett ögonblick glömmer hon bort vad hon höll på med och sätter sig ner på golvet. Erik slår sig ned bredvid henne. ”Du är Saga Williams, eller hur, som undervisar i svenska?”
Hur visste han vad hon heter? Per-Ove som hade sett vad som hade hänt rusar fram och drar upp henne. Han stirrar ilsket på Erik. ”Se dig för var du går, drulle!” När de går därifrån känner hon Eriks blickar.

Erik har börjat hälsa på henne när de möts i korridoren mellan klassrumsbytena. Inget mer. Saga hade redan tidigare bestämt sig för att aldrig mer släppa in en man inpå livet, men hon känner ändå ett styng av besvikelse. Hon visste att det fanns en outtalad spänning mellan dem. Hon vet ingenting om honom mer än att han talar med norrländsk brytning. Maggan gjorde ett stort nummer av att han knappt yttrade två ord efter varandra och hade slagit vad med Mats, vaktmästaren. När han i sin tur hörde Erik yttra tre meningar på raken utanför lektionstid fick Maggan som förlorade bjuda på wienerbröd laget runt. Erik tog emot sitt bakverk och nickade till tack utan att ana att det var honom de slog vad om.

På fredagarna när alla har bråttom hem till sina familjer, dröjer både Erik och Saga kvar i varsitt rum för att rätta elevernas anteckningsböcker. Deras rum är mittemot varandra med dörrarna öppna. Hon märker att Erik tittar på henne i smyg, för när hon riktar blicken mot honom böjer han alltid snabbt ner sitt huvud. Hon klär sig mer omsorgsfullt om fredagarna, bär långa glittrande örhängen som smeker hennes sirliga hals. Hon knyter upp sitt hår i en slarvig knut uppe på hjässan, så att Erik kan iaktta hur lock efter lock lossnar och rullar ner över hennes barm och axlar.

Höstlovet närmar sig. Med tungt bröst inser Saga att hon inte skulle få träffa Erik på en hel vecka. Hade hon gått och blivit kär i den tafatte och fumlige matteläraren? Hon borde kanske tacka ja till Per-Oves middagsbjudning för att ha något annat att tänka på, men slog det ur hågen när hon kom på att han hade börjat gå ut med förskolläraren Lena. De kunde kanske röka fredspipa över ett glas vin, för han hade varit avig mot henne sedan september.

Det är fredag. Saga samlar in anteckningsböckerna som eleverna slängt upp i en enda röra på katedern. Mejas låg kvar på ett bord med mittuppslaget upp. Hon hade skrivit ”I love U” stort över båda sidorna. Hon kunde se att hon också hade skissat en bild av Teddy som satt mittemot henne. Saga ler och stänger igen häftet. För unga är livet enkelt. Trånande kärlek ristas i bord, bänklock, väggar och träd. Hon visste inte ens om Erik hade flickvän eller fru. Hon kunde inte börja höstlovet utan veta.
Saga samlar ihop häftena i sin famn och låser sedan klassrumsdörren. Erik tittar förvånat upp. Det brukar vara han som går före henne. Hon stannar vid hans dörr.
”Ja, då var det höstlov. Tänkte ta med mig lite arbete hem. Jag har ingen man eller barn jag behöver tänka på.” Lät det för desperat?

Han slutade skriva, men dröjde tillräckligt länge med sitt svar för att Saga skulle hinna ångra sitt tilltag. Hon visste faktiskt inget om honom och nu hade hon desperat erkänt att hon skulle sitta ensam hemma och rätta papper över lovet. Han tittar upp och hans leende får hennes farhågor att smälta undan. ”Jag tänkte göra detsamma. Det finns inget bättre än att komma ikapp på lovet.”

Han är singel. ”Har du lust att gå ut och ta en öl med mig?” Så fort hon sa det ville hon ta tillbaka det. Han skulle nobba henne och sedan skulle hon få gräma över hela lovet. ”Jag dricker inte öl.” Det hettade om hennes kinder. Hon hade inte förväntat sig det svaret. ”Men jag tar gärna ett glas vin.”

Hon hade inte alls tänkt klä upp sig, men så ser hon klänningen hon hade köpt för en månad sedan som hade prislappen kvar. Vore synd att inte ta på sig den med ett par matchande pärlörhängen och mormors antika guldarmband. När klänningen var så fin var det ju synd om hon inte satte upp håret med hårnålar och satte på sig lite läppstift. Det var nog bäst att hon höll sig till bara två glas vin om hon skulle kunna balansera på de höga klackarna. I porten står hon och funderar ett tag på om den fula, svarta gubbparaplyn skulle få följa med. Stora hotande stackmoln har börjat torna upp sig, men hon beslutar sig för att ta risken. Hon snubblar tillbaka in i porten när ett svischande herrparfymsvidunder iklädd en träningsdräkt springer förbi. Var inte det Erik? Han måste ha missuppfattat tiden. Hon hade räknat minuterna och sekunderna till klockan sju, men för honom var hon bara en arbetskollega.

Hon sätter sig vid ett bord i restaurangen och gömmer sig bakom menyn. Hon tänker inte låta Erik få se vad tåren som plogat sig igenom hennes kind hade gjort för skada. Hon skäms för att hon redan investerat så många känslor i den här dejten, men det hon hade hoppats på skulle inte förverkligas. Servitören kommer fram för att ta upp beställningen. Besviket vänder han på klacken när hon beställer in ett glas kranvatten. Saga fäller upp spegellocket till puderdosan och granskar sitt ansikte kritiskt. I spegeln kan hon se en man misstänkt lik Erik sitta i bordet bakom henne och nervöst tugga på sina läppar. Hon vänder sig om. Det är Erik. Hur hade han hunnit byta om på tio minuter? Deras blickar möts och både reser sig artigt upp och går emot varandra. Halvvägs möts de i sidgången och Erik omfamnar henne generat för första gången. Hon har redan doftat hans berusande rakvatten som sänder ett svagt pirr av längtan längs hennes ryggrad. När de vänder sig om för att ta ett bord är alla redan upptagna. Saga andas snabbt. ”Vad gör vi nu?”

Regnet öser ner från de tunga mörka molnen och det smattrar i regnpölarna under henne och blöter ner hennes skor. Hennes uppsatta hår faller regntungt ner på ryggen och gör en blöt fläck i det tunna klänningstyget. Eriks svar kunde inte ha kommit mer lägligt. ”Jag bor tvärsöver gatan.”

Hans lägenhet luktar nytt, som om väggfärgen ännu inte har torkat. Erik räcker fram en handduk till Saga och ett par mjukisbyxor och ett vitt linne. Det var inte så hon hade tänkt att dejten skulle sluta. Han fyller dem var sitt glas rosévin och sjunker sedan ner i soffan bredvid henne. Hon vågar inte möta hans blick än. ”Fina tavlor du har.” Han rodnar av komplimangen. ”Jag tycker om att hitta fraktaler i naturen. En riktig mattenörd är vad jag är.” Han kliar sig i håret och skrattar. Hans leende får hennes hjärta att bulta hårt. ”Du skulle kunna leva på dina fotografier.” Eriks leende slocknar och han reser sig upp.

Han sätter på jazzmusik och slår sig sedan ner bredvid Saga. För ett ögonblick glömmer hon bort honom och låter sig sjunka in i musiken medan hon sippar på sitt rosévin. Avståndet har krympt mellan dem och han tvinnar sina händer i hennes. Saga sluter sina ögon förväntansfullt. Han kysser henne beskyddande på pannan. ”Mitt liv är komplicerat just nu. Min förra flickvän lämnade mig. Jag vet inte om jag klarar av att inleda ett förhållande och bli sårad igen.”

Det bara slinker ut ur henne. Hur hennes pojkvän Robin hade gjort en annan tjej gravid. Att de nu lekte familjeliv och att det gjorde ont varje gång hon passerade lekparken utanför där han nu bodde. Ibland kunde hon se dem sitta där tätt hopslingrade på en parkbänk med barnvagnen framför sig. Erik höll hårt om henne med en bister min. Båda hade blivit sårade och lämnade. Hon smeker hans bröstkorg och han lyfter varsamt upp henne och bär henne till sitt sovrum.

Per-Ove ser genast vad som har hänt. Saga och Erik hade beslutat sig för att hålla förhållandet hemligt för kollegorna tills de var helt säkra på varandra, men när helst de möttes var det som om deras hudar längtade efter varandra. Hans hand råkar smeka hennes hår i förbifarten. Hennes hand snuddar vid hans midja och hans kropp lutar sig tillräckligt mot henne för att Per-Ove skulle kunna läsa av kroppsspråket. ”Jaha, hände det något särskilt på höstlovet?”

Sista lektionen på fredagen var klassföreståndartid. Per-Ove går rakt på sak strax innan det ringer in. ”Du vet mycket väl hur olämpligt det är att två kollegor har ett förhållande. Det kommer gå ut över oss alla.”
Saga försöker spela oskyldig. ”Talar du om dig själv och Lena?”
Han viftar argt med tavelsudden. ”Det är inte samma sak, för hon jobbar i förskolan.”
De sista eleverna och de flesta lärarna har lämnat skolan. Saga knackar på Eriks öppna dörr. ”Ska vi ses ikväll?”

Han ser fundersam ut. ”Jag ska försöka. Det är en sak jag måste göra först.”
Hon försöker övertala sig själv att inte bli besviken. Vad hade hon egentligen förväntat sig? Att han skulle springa in i hennes armar?

Det är fullt på Tempos parkering, så hon cirkulerar några varv med bilen i rondellen tills en plats blir ledig. När hon stiger ut ur bilen ser hon honom på långt håll. Vid Eriks sida går en mycket vacker kvinna klädd i en 50-talsklänning som understryker hennes smala midja. Bakom dem studsar en pojke och flicka i 6-8 årsåldern med varsin godispåse i handen. Saga fryser till is. Erik lever dubbelliv. Han bär en mörkblå skräddarsydd kostym och håret är bakåtslickat, helt olik hans rufsiga lärarfrisyr. Som om han var en annan person. ”Din lögnhals!” viskar hon när han kommer inom hörhåll. Han stelnar till och stirrar på henne som om han ser i syne. ”Caroline?”
Hans fru rycker i hans ärm och frågar gällt: ”Vem är det?” Han böjer sig ner och kysser henne. ”Det är ingen.”

Hon ser på displayen att Erik ringer, men hon ville inte svara. Bränt barn skyr elden. Hon hade återigen blivit kär i en lögnhals, men nu var det hon som var älskarinnan. Hon var chanslös mot hans vackra fru. Hon skulle be rektorn byta henne till en annan skola.

Erik hittar henne i lärarrummet och försöker fånga hennes uppmärksamhet. Hon ignorerar honom och sätter sig bredvid Per-Ove som ägande lägger upp sin arm på ryggstödet bakom henne. Erik kommer ifatt henne i korridoren. ”Jag har ringt flera gånger och jag har lämnat meddelanden i din telefonsvarare. Vad har hänt?”
Hon stannar upp och ser på honom med hat i blicken. ”Vem är Caroline?”
Hans axlar sjunker ner. Han har blivit avslöjad. ”Det var det jag tänkte ordna med. Jag skulle berätta till dig. Anna gjorde slut med mig på grund av henne.”
”Är det din fru?” Han oförstående på henne.
”Menar du Sophia?”

Hon kan inte tro det. Hon kastar de tunga läseböckerna vid hans fötter och springer ut genom en dörr och ut till parkeringen.

Hon trodde att någon från jobbet åtminstone skulle ringa. Hon hade lämnat skolan utan en enda förklaring. Rektorn borde ha ringt och undrat vad som hade hänt. Sedan skulle han ha bannat henne för att slutligen trösta henne. Man kan inte sjukskriva sig för hjärtesorg. Hon vaknar när solen har börjat gå ner i horisonten. Kudden som hon legat på är blöt av hennes tårar. Hur kunde hon låta sig bli lurad av kärleken en gång till?

Det knackar på dörren. Det är Erik. Det ser ut som om han har gråtit. I ett svagt ögonblick av medlidande släpper hon in honom. Han försöker fatta tag i hennes händer, men hon knuffar bort dem. ”Jag har sagt på jobbet att du fick akut magsjuka. Snälla, kan jag åtminstone få förklara? Du kommer inte tro mig om jag inte visar dig. Så fort jag träffar någon händer det här.”

Erik kör henne till ett bostadsområde där bara höginkomsttagare hade råd att bo. Han parkerar vid ett prydligt radhus. Han öppnar dörren åt Saga. ”Det är någon du måste träffa.”

Kvinnan Saga sett utanför Tempo öppnar dörren. Sophia, hans perfekta fru hinner hon tänka. Sophia har trätt ett fläckfritt och nystruket förkläde över en vit sidenblus.
”Martin, vad gör du här ute?”

”Hej Sophia! Kommer du inte ihåg din favoritsvåger?”
Sophia fyrar av ett bländvitt leende och ger honom en välkomnade kram.
Erik vänder sig om till Saga. ”Det här är Sophia, Martins fru.”
Hon skakar tvivlande på sitt huvud. En kopia av Erik uppenbarar sig vid dörren. Han har knäppt upp en knapp på sin kritstrecksrandiga skjorta och lossat lätt på sin slips. Hans ansikte bleknar när han upptäcker Erik och Saga. ”Caroline?”
Saga kittlar Erik och han svarar med att ge henne en ömsint kyss. ”Så ni tycker jag är lik Caroline, va?”

Han kysser henne igen. ”Håll tyst! Tvillingar gillar ofta samma typ av kvinnor, fast jag behöver ju inte vara otrogen mot min fru. Jag har bara dig. Jag tänker inte låta min bror med dubbelmoral förstöra mitt liv igen. Han offrade mitt förhållande med Anna. Han ljög till henne och fick det till att det var jag som låg med Caroline, för att rädda sitt eget skinn. Sophia förtjänar en bättre man än honom.”
Nog levde Erik dubbelliv, men som tur var fanns det två av honom, så olika varandra i sättet men så lika att deras liv ständigt blev förväxlade.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: