Ord som får mig att se rött

Efter några års författande finns det vissa ord som jag tycker borde strykas ut ur gemene mans vokabulär.

Ett särskilt hat hyser jag till ordet börja. Antingen så har det börjat eller så har det inte.

Jag börjar skriva. Oh please, var någonstans började du skriva? När du uttryckte att du har börjat skriva? Skriv istället ”Jag skriver.” Antingen skriver du eller så skriver du inte.

Jag trodde aldrig någonsin att jag, dotter till utrikesfödda, skulle ha några åsikter om hur man uttrycker sig på svenska, men börjar du någonsin med börja kommer jag att likt en tjur stånga dig blodig. Börja är väldigt vagt och ska användas väldigt lite. Beskriv istället.

Lika snar är jag till vaga ord som nästan, ganska, lite, ungefär. Det finns en slapp lojhet hos författaren som vägrar undersöka det närmare. Hur mycket är nästan, ganska, lite eller ungefär? Jag blir irriterad när en skribent uttrycker sig vagt. Lika mycket som när man skriver att det står en bil vid garaget. Det är så vagt och stämmer in från allt från en soptippsfärdig rosthög till en glänsande Rolls Royce.

Använd detaljer människa. Att uttrycka sig vagt kan vara en genre, men det är som skjuta prick på vad som helst. Om du ska vara vag, var det hela tiden. Berör mig med dina begränsningar av ord så att jag kan finna själen i dina ord. Att uttrycka sig vagt är som att vid en hälsning få en kall slapp hand att skaka. Det är förvirrande obehagligt att befinna sig i ett tomrum som man själv måste befolka. Var försiktig med vaga ord som antyder en rörelse, men i själva verket är en torr pump under en het sommar. Vi läsare är lata och orkar inte börja med börja. Var börjar man, i början, eller någonstans i mitten?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: