En riktig författare lever på sina ord

Hahaha, jag bara skojar. Jag tror inte ens själv på det jag skrev som rubrik på detta inlägg.

Anledningen till varför jag överhuvudtaget använde ett påstående som en rubrik är för att jag vill syna den.

Låt mig anta att det är rätt. Det finns faktiskt en del skribenter som skulle hålla med påståendet. I de rådande corona-omständigheterna har jag hört hur vi hobbyförfattare ska  hålla oss undan så att de riktiga författarna kan sälja sina böcker. Vi förstör ju branschen med våra mediokra böcker medan de riktiga författarna bokstavligen kämpar för att släpa hem levebrödet till bordet. Jag minsann lider ju inte i mitt hobbyförfattarskap då jag tjänar in mina pengar på annat håll.

Min första fråga lyder så här:

Hur mycket pengar behöver man dra in på sina böcker för att kunna anses vara en riktig författare? Är det strax över socialbidragsdelen, bostadsbidraget och barnbidraget inräknade? Räknas man som riktig författare om man är pensionär och får en krona för sin senaste bok? Och hur är det om man inte tjänar ett endaste korvöre men lever på sin partner? Får fondpengar och stipendium eller tv-intervjuer räknas som intjänade pengar för ens böcker? Och räknas man som riktig författare om man vunnit tio miljoner på lotto, slutar sitt jobb och sedan lever på sitt författarskap som inte ger ett endaste öre?

Min andra fråga är:

Blir man automatiskt en bättre författare eller en riktig författare för att man har ett annat jobb? Det är här skon klämmer. En del skriver mästerverk på toapapper under sina fikapauser på städfirman medan andra inte kan skriva oavsett hur mycket tid de lägger ner på sitt skrivande i en kammare i en vacker stadsdel i ett varmt land där tropiska vindar fläktar in från balkongen.

Så hur kommer det sig att en del författare gärna självutnämner sig som riktiga författare och avfärdar andra som en bunt hobbyförfattare? Kan det rentav vara hybris, att man överskattar sin egen förmåga och underskattar andras? Eller är det rädslan för konkurrens? Jag har ingen aning.

Det enda jag vet är att man blir bättre på att skriva ju längre tid man gör det, oavsett om det är under fikapauser under trettio års tid eller ett års heltidsstudier på en författarskola. Jag är inte beredd att säga upp mig från mitt jobb för att ta mig an ett lidande som en kämpande författare. Jag har alldeles för mycket självbevarelsedrift och tre ruttna fönster i huset som måste bytas ut till en kostnad för 34 000 kronor. Hur mycket böcker skulle jag behöva sälja för att ha råd med fönstren? Om jag får 50 kronor för varje bok skulle jag behöva sälja 68000 böcker. Även om jag fick hundra kronor för varje bok skulle jag behöva sälja 34000 böcker. Istället går jag till jobbet och tjänar in de pengarna på lite mer än en månad. Och det vet alla som skriver, inte hinner man skriva en bok och sälja 34000 ex på en månad. Jag har fler fönster som behöver bytas ut och inte orkar jag skriva hur mycket som helst för att bli kallad för en riktig författare.

Jag är faktiskt lite trött på att jag och andra i mitt skrivande sällskap blir kallade för hobbyförfattare. Vi är inte mer eller mindre författare för att vi skriver på vår fritid. Varför ska vi inte få sälja våra böcker, för att ni som kallar er riktiga författare behöver sälja era böcker? Om ni inte kan sälja era böcker tillräckligt mycket för att kunna leva på det så har jag ett hett tips- börja jobba. Det gör vi alla andra, jobbar, så att vi har råd att skriva.

Det finns inget som heter riktig författare eller hobbyförfattare. Det finns bara författare. Författare är den som har författat ett verk. Ett verk kan vara dåligt, bra, sälja bra, sälja mindre bra, men likväl är den som skapat verket en författare. Den som påstår något annat är en elitist som försöker ta ordet från det skrivande folket.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: