Corona versus Vilda Västern

Visa källbilden

Förutom att jag är bokälskare älskar jag att kolla på filmer. Tonvis. Jag har sett min beskärda del av vilda västern-filmer, speciellt spaghetti-västern där Terence Hill och Bud Spencer ofta har de bärande rollerna. Kuriosafakta: Visste ni att både Terence Hill och Bud Spencer är italienska skådespelare?

I lördags när jag var inne i Visby och handlade kändes det som att jag hade hamnat i Vilda Västern. Det var lite samma känsla. Mycket mindre folk i stan, dammet yrde mellan de tomma parkeringsytorna. Ödsligt. Jag och min son gick bort till restaurangdelen på Biltema. Det var då vi kände allas ögon i nacken på oss. Människor satt i små familjära runda bord. På ett litet runt bord hade en absurd mängd gubbar i pensionsåldern flockat sig kring och allas ögon var på oss. I några andra bord satt vad som verkade familjer och även de stirrade på oss. Det pågick vad som kändes som en evighet innan de sänkte sina blickar och fortsatte konversationen. Ändå kände jag att de iakttog oss. Sedan coronan kom till landet har man blivit väldigt misstänksam. Det är vi friska mot de hostiga.  We don’t like strangers.

När jag går i de trånga korridorerna i matbutiken och korsar någons väg, får jag en surrealistisk känsla. Utan ögonkontakt tar personen ett steg bort från mig eller böjer sig som en ostbåge. Det är som om vi är varandras motpoler på en magnet.

Jag undrar om detta kommer att påverka karaktärerna i våra kommande romaner? Utspelar sig romanen före eller efter corona? I vilket fall som helst har corona förändrat våra beteende i samröre med andra. Människor isolerar sig och sitter och häckar vid fönstren för att se vad som rör sig i grannskapet. Människor är lite mer inkluderande, det är vi i covid-gruppen på Facebook, och så de andra som de gärna exkluderar.

”Såg han inte lite sjuk ut? Bäst vi undviker honom.”

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: