En studie av levande människor- den pushiga tanten

En författare studerar levande människor för att lagra i karaktärsbiblioteket. Då och då plockar jag fram människorna jag minns och ger dem en roll i ett manus. Givetvis inte personen utan rollen de spelar.

Idag blev jag upprörd för att Folksam skickade en betalningspåminnelse på en hemförsäkring jag inte har tecknat.

Först fick jag prata med en manlig person som hade en mjuk röst. Han avvärjde vant mina sura pikar, vevade bort de som irriterande flugor i ansiktet. Jag hade inte tecknat någon hemförsäkring, nej, nej, men mitt förra fackförbund hade tecknat en provhemförsäkring åt mig och de ville ju givetvis inte att jag skulle stå utan en. Jag har varit hemförsäkrad sedan jag 16 år gammal fick flytta hemifrån. En djup suck och sedan ett aha. Jo, en av hans trevliga kollegor ville prata med mig om min tjänstepension. Visst hade jag väl tid en minut.

En norrländsk röst den här gången. Bodil hette hon. Trygg som en fjällbjörk. Hann tänka om personerna handplockas till telefonjobben. Därefter följde en halvtimma av veva, veva, veva, hypnos… nu talar vi om din tjänstepension, visst vill du väl ha en pension att leva på. Lite hot också om efterlevandeskydd, en till,  om jag vill minnas. Snackade skit om mitt nuvarande försäkringsbolag Länsförsäkringar som hon liksom hört vid sidan av. De tar ju inte hand om kunderna lika bra som Folksam. ISK hos Länsförsäkringar, nej, det kan väl inte vara bra. Veva, veva, veva. Det var som att prata med en pushy gammal tant med bergsfasta åsikter som läste i mina pensionsprognoser. Jag tror bestämt att jag ska skaffa efterlevandeskydd någon annanstans.

Det finns inget som äcklar mig mer än den vänliga tonen, som gång på gång, försöker återkomma till samma tema, mina pengar, och var jag placerar dem. Det här är första gången jag på allvar funderar på att hoppa av det ekonomiska ekorrhjulet. De skulle inte vara intresserade av mina pengaplaceringar om jag inte hade några pengar att placera. Är det så här samhället ser ut idag? Jag tror bestämt jag ska låta mina pengar vila på banken utan uttag. Snart ringer väl min matbutik och undrar varför jag inte har handlat den här veckan. Visst skulle väl en saftig oxfilé sitta bra? Det är du (och vi i matbutiken) värd. Det är viktigt att du fyller ditt kylskåp med varor och det är bara vi som har bra varor. Den andra butiken har jag hört suddar ut sina hållbarhetsdatum och skriver nya.

Jag ska definitivt någon gång slänga in en pushy tant i någon av mina noveller eller manus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: