Katt och råtta

”Ta det inte hårt. Det kan hända vem som helst.”
Kajsa sträckte ut sin hand över cafébordet i hycklat medlidande, fattade tag om Merits fingrar och klämde till. Hon hade hört att Östen låg med en ung medicinstuderande som extraknäckte som strippa.
”Se nu till att han inte tar ut skilsmässa.”
Östens exfru hade flyttat till Tensta med socialens hjälp. Äktenskapsförordet hade skyddat hans tillgångar. Den dumma kossan gav inte sin man det han behövde. När hon fick bröstcancer tröstade han sig med Merit. Vad var det Ingela kallade henne? En golddigger. Hon borde vara tacksam att hon ställde upp som extramamma till Lukas och Wilma.
Merit lyfte upp kaffekoppen till munnen för att rätta till sina ansiktsdrag. Kajsa skulle inte få nöjet att bolla sin illatyglade skadeglädje i dem.
”Hur har du det själv?” sa hon till Kajsa som tittade ut genom fönstret och vinkade till någon på den folktomma gatan. Hoppades hon på en femte äkta man? Med Stig hade hon kommit upp sig ordentligt, men mycket ville ha mer. Snabbt flyttade Kajsa fokus från fönstret till Merit.
”Vad du än gör, ta inte ut skilsmässa. Jag och Ingela var vänner, visste du det? ”
Det hade varit bekvämt för Östen att hon tog över exfruns vänner.
Merit tog tag om Kajsas nyopererade haka och nöp lekfullt till. ”Var får du allt ifrån?”
Restylane och rumpfett kändes som stum tvättsvamp. Merit bromsade åldrandet på sitt medfött vackra ansikte med kemisk peeling en gång i halvåret. Kajsas ansikte var ett lapptäcke, ett underverk av stygn med väl tilltagen sömsmån.
Kajsa smekte oroligt sin haka, medan Merit tittade ner på sin diamantinfattade guldklocka.
”Jag måste hämta barnen och kvällssupéen innan Östen kommer hem.”
”Är det dina barn nu?”
Vad såg Östen i Kajsa och Stig? Ett själlöst par som åkte på charterresor, ovetande om att staten kunde bekosta deras semestrar. Några timmars humanitärt arbete i en colombiansk skola och sedan välförtjänt hummer och champagne på en lyxresort.
De skildes åt vid dörren och lovade varandra att det inte skulle dröja lika länge till nästa gång. Höstvinden tog tag om löven som virvlade upp mot dem. Kajsas hår slog mot hennes målade läppar och piskade upp röda läppstiftsstrimmor på kinden. Merit fällde upp sitt paraply och iakttog hur Kajsas ansikte sakta löstes upp av regndroppar.
”Ta hand om dig”, ropade Kajsa efter Merit som steg in i den väntande taxin.
Barnen var hos Ingela den här veckan. Ofattbart att de hellre var hemma hos snabbköpskassörskan än i deras etagevåning med egna ingångar.
De första tecknen hade varit rastlöshet och livsleda som misstänksamt ersattes av en nytänd gnista av ökad vakenhet. Östen hade slingrat med orden och försökte täcka över små lögner med större. Han jobbade över och lät telefonsvararen ta hand om ringsignalerna. Trots att han gick hemifrån nyduschad med en skjorta deras hemhjälp hade strukit kom han hem på kvällen med lika fuktigt hår och bar en skrynklig skjorta av annan modell och färg.
Det var jakten förstås. När villebrådet väl var nedlagt, låg hon anklagande i sängen och skulle ha en ring på fingret för att fortsätta med det hon skamlöst erbjudit gratis. När spänningen var över gick han över från blondin till brunett eller rödtopp.
Det luktade sex i lägenheten. Östen slarvade som om han ville bli påkommen, fastän det inte längre var han som styrde leken. Det var dags att ringa till Liliana. Hon skulle sitta och vänta på honom vid bänken utanför deras privata garage. Snyftade skulle hon öppna sitt hjärta och spela på hans känslor. Det var viktigt att t-shirten var sönderriven på rätt sätt och att hennes trosor, det enda som skyllde henne underkropp, var oskuldsfullt vita. Östen skulle få spela hjälte, en roll hon upptäckt höll honom lugn i flera månader. Efter Liliana fanns Anna. För några tusen extra i veckan, ställde kvinnor upp på vad som helst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: